topbar

OLAĞANÜSTÜ HALDE KAMU GÖREVLİLERİ VE ÖĞRENİM GÖRENLERİN DURUMUNA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR

- Olağanüstü hal ilan edilen yerlerdeki kamu görevlileri istifa edebilir mi?

Olağanüstü hal ilan edilen yerlerdeki memurların istifa etme hakkı kısıtlanmamıştır. Ancak, normal dönemde, yerine atanacak kişiyi bir ay bekledikten sonra kimse atanmasa dahi görevden ayrılmak mümkün iken; olağanüstü hal döneminde, istifa eden dişhekimlerinin birim amirlerinin bu talebi kabul etmeleriyle ya da yerlerine atanan kişinin göreve başlaması halinde gerekli devir teslimi yaparak ayrılmaları gereklidir.

İstifa/çekilme ile ilgili yasal gereklilikler yerine getirilerek ayrılma halinde 6 ay süreyle Devlet memurluğuna alınmama yaptırımı uygulanır. Ancak istifa ettikten sonra yukarıda belirtilen usüle uygun davranılmadığında müstafi sayılmak söz konusu olacaktır. Olağanüstü hal döneminde müstafi sayılma halinde, hiçbir surette Devlet memurluğuna alınmama yaptırımı uygulanır. Bu bakımdan, memuriyetten istifa edecek dişhekimlerinin ilgili usule uyulmasına özen göstermelerinde büyük yarar vardır.

- Deprem sebebiyle başka ile tayin talep edilebilir mi?

Deprem sebebiyle kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları, maddî ve manevi zarara uğrayanlardan afet bölgesinde olup başka bölgelere gitmek isteyenlerin atanma talepleri, durumlarını belgelendirmeleri ve görev yaptığı yerin personel ihtiyacı hakkında gerekli tedbirlerin alınması hâlinde bu afetle ilgili bir defaya mahsus olmak üzere afetin meydana geldiği tarihten itibaren altı ay içinde, talepleri doğrultusunda bir defaya mahsus olmak üzere standardın uygun olması hâlinde atanabilirler.

- Deprem sebebiyle başka bir yere geçici görevlendirme yapılabilir mi?

Genel hayatı etkileyen deprem gibi doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerinde görev yapan personel; en az sekiz haftalık gebe, kendisinin veya birinci dereceden bir yakınının engelli olduğunu veya vefat ettiğini veya çocuğunun beş yaşından küçük olduğunu ya da ilköğretimde eğitim gördüğünü belgelendirmesi kaydıyla bu afetle ilgili bir defaya mahsus olmak üzere afetin olduğu tarihten itibaren altı ay içinde başvurması hâlinde talepte bulunduğu ile altı aya kadar geçici olarak görevlendirilebilir.

- Başka bir ilden deprem yaşanan yerlere geçici görevlendirme yapılabilir mi?

Deprem sebebiyle, ilgili yerlerdeki sağlık hizmetlerinin yürütülebilmesi amacıyla başka illerdeki personelin deprem bölgesine geçici görevlendirilmesi mümkündür. Bakanlık önceden duyurmak suretiyle talepte bulunan personeli geçici olarak görevlendirebileceği gibi ihtiyaç hâlinde re’sen de görevlendirebilir. Re’sen yapılan geçici görevlendirme süresi bir yılda iki ayı geçemez.

Diğer yandan, geçici görevlendirme, durumun olağanüstülüğü nedeniyle ve bununla sınırlı olarak yapılabilir. Bakanlık en kısa zamanda, ilgili yerlerde kalıcı sağlık hizmet sunumu örgütlenmesini yapmalıdır. 

-Uzmanlık eğitimine başka bir yerde devam etmek mümkün mü?

Dişhekimliğinde uzmanlık eğitimi alan kişilerin deprem sebebiyle bu eğitimi ilgili eğitim kurumundan sürdürmelerinin mümkün olmaması halinde, başvuruları üzerine Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından, Kurulun belirleyeceği usul ve esaslara göre tespit edilecek programa, programın bağlı olduğu kurumun mevzuatına uygun olarak nakledilir.

- Doktora eğitimine başka bir yerde devam etmek mümkün mü?

Doktora eğitimi yükseköğretim kurumunda yapılmaktadır. Ülkemizdeki her bir yükseköğretim kurumu ayrı bir tüzel kişiliğe sahip özerk kurumlardır. Bu kurumlar arasında nakil işlemi her iki kurumun da muvafakatiyle mümkündür. Deprem sebebiyle, binaların fiziki koşullar veya öğretim üyesi sayısındaki yetersizlik sebebiyle doktora öğrenimi görme olanağının ortadan kalkması halinde ne yapılacağına ilişkin olarak mevzuatta düzenleme yapılmamıştır. Yükseköğretim Kurulu tarafından, eğitimlerin geçici olarak uzaktan eğitim şeklinde yapılmasına karar verilmiş ise de kadro nakline ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmış değildir. 

Arama
Etkinlikler Tümünü göster