topbar

TIBBİ ATIK BEYAN KLAVUZU

Değerli Meslektaşlarımız,

Hepinizin bildiği gibi tıbbi atık üreticisi olan dişhekimlerinin de Tıbbi Atıkların Bertarafında kullanılacak Ulusal Atık Taşıma Formları’nın  http://online.cevre.gov.tr/ kayıt başlangıç linkine girip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kayıt yapılarak kullanıcı adı ve şifre almaları ve yılda bir kez Ocak-Mart ayları içerisinde Tıbbi atıkları ile ilgili beyanda bulunmaları gerekmektedir.

İşlem yaparken birçok meslektaşımızın sorunlar yaşadığını biliyoruz.

Bu İşlemi yaparken takip etmeniz gereken işlem basamakları aşağıda sıralanmıştır:

 

2021 Tıbbi Atık Beyanı Rehberi

 

  1. Era Çevre Teknolojileri Bursa Şubesi’nden telefonla (0 224 244 84 35) geçtiğimiz yıl kaç kilogram atık ürettiğinizi öğreniniz. (Örnek: 85 kg)
  2. Beyan edilecek dönem (2021 yılı) boyunca kaç hasta baktığınızı protokol defterinizden tespit ediniz. (Örnek: 253 hasta)
  3. https://ecbs.cevre.gov.tr/KullaniciIslemleri/Giris” adresine tarayıcınızdan gidiniz.
  4. “e-Devlet ile Giriş”e tıklayarak “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi”nden T.C. Kimlik Numaranız ve e-Devlet Şifreniz ile giriş yapınız.
  5. https://ecbs.cevre.gov.tr/” sayfası açılacaktır. Bu sayfada “Atık Yönetim Uygulaması – TABS/MoTAT/KDS” sekmesine tıklayınız.
  6. “Atık Yönetim Uygulaması (TABS/MoTAT/KDS)” sayfasında “Tesis” sekmesini seçerek altında açılan tesis listesinden muayenehane/polikliniğinizin yanındaki “Uygulamaya git” sekmesine tıklayınız.
  7. Açılan sayfada sol taraftaki menüden önce “Atık Beyan Sistemi (TABS)”ni seçerek altında açılan sekmelerden “2021 yılı Beyanını Gir/Güncelle”ye tıklayınız.
  8. Açılan sayfada önce “NACE Bilgilerini Güncellemek için Tıklayınız” sekmesine tıklayınız.
  9. “1. NACE (Tesisinizin Ana Faaliyet Konusu)” kısmının altındaki boşluğa “86.23.03” nolu kodu giriniz.
  10. Hemen yanında bulunan “Kapasite” kısmına rehberin 2.adımında bahsedilen hasta sayısını giriniz.
  11. Bunun yanında bulunan “Birim” kısmından “Adet/Yıl”ı seçiniz.
  12. Rehberin  9,10 ve 11. adımları tamamlandıktan sonra aşağıda bulunan “Nace Bilgilerini Onayla” sekmesine tıklayınız.
  13. Atık Beyan Formu sayfasında “Beyan Edilecek Atığım Var” sekmesine tıklayınız.
  14. Açılan sekmelerden “Yeni Atık Beyanı Ekle” sekmesini seçiniz.
  15. Atık kodu olarak 180103, miktar olarak rehberin 1.adımında bahsedilen atık miktarını, işlemin nerede yapıldığı kısmına “Tesis Dışı”, atık işleme yöntemi olarak “D9”, atık işleme tesisi olarak “28492” seçerek “Kaydet”e tıklayınız.
  16. Beyan edilen atıklardan son girişi seçiniz ve “Onay İşlemleri İçin Buraya Tıklayınız” kısmına basınız. Açılan sekmelerden “Onay Kodunu Öğren” sekmesine tıklayarak kayıtlı e-postanıza gelen onay kodunu yazınız. Yanında bulunan “Onayla” sekmesine tıklayarak 2021 Atık Beyanını tamamlayınız.
  17.  “Kaydet” sekmesinden atık beyanınızın basılı veya dijital bir çıktısını alabilirsiniz.

 

 Mail adresine gelen onay kodu yazılıp onaylanmazsa beyan yapılmamış sayılmaktadır. Bu aşamayı özellikle unutmayın. Beyan onayının bulunduğu belgenin çıktısının alınıp 5 yıl boyunca saklanması mecburidir.

Ortak muayenehanelerin tek bir tıbbi atık sözleşmeleri yapmaları konusunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığımız yazılı başvuru yanıtsız kalmış olup sorunun çözümü için TDB’ne Bakanlık nezdinde girişimde bulunulması için bildirimde bulunulmuştur. Konu ile ilgili gelişme olduğunda bilgi verilecektir.

Arama
Etkinlikler Tümünü göster