topbar

BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

24.09.2014

 

 

Değerli Basın Mensupları;

Bilindiği gibi meslek örgütleri Anayasanın 135. Maddesinden destek alarak kurulmuş, hem toplumun hem de meslek mensuplarının ortak çıkarları için çalışan demokratik kitle örgütleridir. Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) de benzer şekilde kaynağını Anayasadan alan 3224 sayılı kanun ile yetki ve sorumlulukları belirlenmiş bir meslek örgütüdür.

Mesleki çalışma alanımızı düzenleyen, 1999 yılında yayınlanan Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik 3224 sayılı yasaya uygun olarak  ve TDB yetkililerinin görüşlerine başvurularak birlikte hazırlanmış ve çeşitli değişiklikler ile bugüne kadar gelmiştir.

Bir yıl kadar önce yeniden hazırlanması planlanan Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağı Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getirilmiş, Türk Dişhekimleri Birliği’nden, yönetmelik taslağı gönderilmeden görüş istenmiş, taslağın içeriğinin ne olduğu belli olmadığı için TDB ve Dişhekimleri Odaları olarak yeterli katkı sunulamamıştır.

Önümüzdeki haftalarda komisyondan geçerek yayınlanması planlanan bu taslak resmi kanallar ile gönderilmemiş ancak içeriği bir şekilde paylaşılmış ve oldukça önemli değişiklikler yapılmıştır.

Mevcut yönetmeliğin amaç bölümünden “fertlerin ve toplumun sağlığını korumak” ibaresinin çıkarılmış olduğu, tanımlar bölümünde TDB ve Odaların tanımlanmadığı görülmüştür.

Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikleri tanım olarak ortadan kaldırılmış ve yerine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin alt tiplerinden biri olarak konulmuş, mevcut yönetmelikte ortaklarının tamamı dişhekimi olması gereken bu kuruluşların yeni düzenlemeyle %51 hissesi dişhekimi olmak kaydıyla sermaye sahibi başka kişi ve kurumların ortaklığıyla da açılabileceği yazılmıştır.

Muayenehanelerin açılma koşulları tıp alanında yakın geçmişte olduğu gibi varolan ülke şartları içinde gerçekleştirilmesi neredeyse olanaksız hale getirilerek yok olmaya mahkum edilmektedir.

Taslak genel olarak; meslek örgütlerini yok sayan, büyük sermayeye yavaş yavaş alanı terk eden, tekelleşmeye açık, mesleğin sahiplerini kısa ve uzun vadede emeklerini ucuza satmak zorunda bırakacak bir zemini sağlamaktadır. İktidarın sayısını artırdığı için övündüğü dişhekimliği fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımızın da bu işçileşme sürecinin birer halkası olması kaçınılmaz görünüyor.

Taslağın bu haliyle yürürlüğe girmesi dişhekimliği mesleğinin çoğunlukla “solo praktis” yapılan ve korunması için FDI tarafından önlemler alınmaya çalışılan doğasını tahrip edecektir.

Halkın ağız diş sağlığı hizmetlerine ulaşımında da önemli bir basamak olan muayenehanelerin korunması; dişhekimliği mesleğinin bizzat mesleğin sahipleri tarafından yapılmaya devam edilmesi; fertlerin ve toplumun sağlığını koruma amacı, varlığının doğal nedeni olan meslek örgütüne sahip çıkmak için bu taslağa karşı olduğumuzu kamuoyunun bilmesini isteriz.

 

Bursa Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu

 

 

 

 

 

Arama
Etkinlikler Tümünü göster