BURSA DİŞHEKİMLERİ ODASI 22 KASIM 2013 BİLİMSEL DİŞHEKİMLİĞİNİN 105.YILI BASIN AÇIKLAMASI

BURSA DİŞHEKİMLERİ ODASI

 22 KASIM 2013

BİLİMSEL DİŞHEKİMLİĞİNİN 105.YILI

 BASIN AÇIKLAMASI

 Bilindiği üzere her yıl 22 Kasım Dişhekimliği Günü nedeniyle ülkemizin ağız ve diş sağlığı konusundaki mevcut durumu, dişhekimlerinin yaşadığı sıkıntıları ve dişhekimliği mesleğinin geleceği ile ilgili projeksiyonları konuşmak ve kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.

 

2010-2011 yıllarında yapılan Ulusal Ağız ve Diş Sağlığı Durum Analizi Surveyans Çalışması’na gore;

  • 0-14 yaş grubunda çürük, dolgulu ve çekilmiş diş sayısı 3,67;
  • Başlangıç aşamasında çürüğü bulunan (tedavi edilmezse bir sonraki yıl çürüyecek olan) diş sayısı da 2,5
  • 60 yaş üzeri grupta çekilmiş diş sayısını 23 olarak bildirilmiştir.

 

2007 yılındaki bir başka çalışmaya göre 65 yaş ve üstündeki insanlarda dişsizlik oranının %67 olduğu belirtilmiştir. Öte yandan Türkiye’de dişhekimine gitme sıklığı 0.9, Avrupa’da 5, yıllık kişi başına düşen diş macunu kullanımı Türkiye’de 110 ml ile (en yakın İspanya 264 ml, Almanya 457 ml) hala Avrupa ülkelerinin oldukça gerisindedir.

 

Türkiye’deki dişhekimi sayısı 25.000’i geçmiş olmasına ve son on yılda 17 den 47 ye çıkan dişhekimliği fakültelerinin eğitim veren 38 inden her yıl üç bine yakın dişhekimi mezun olmasına rağmen hala ağız ve diş sağlığı göstergelerinin kötü olması şaşırtıcı olmamalıdır. Halkımızın büyük bölümü ekonomik nedenlerle dişleri ile ilgili problemlerini Sağlık Bakanlığı’na bağlı ADSM’lerde ve diş polikliniklerinde çözmeye çalışmaktadır. Burada çalışan 8000’e yakın dişhekiminin matematiksel olarak hastalıklı dişleri tedavi etmesi veya protez ile ağzın rehabilitasyonunu sağlaması mümkün değildir. Bu veriye dayanarak kamuda çalışan dişhekimlerinin sayısının artırılarak bu durumun çözülebileceği yanlışına düşülmemelidir. Sağlık eğitimi ve koruyucu uygulamalar olmadan diş ve dişeti problemlerinin çözülmesi olanaksızdır. Dolayısıyla kamunun özellikle dişlerin çürümemesi ve dişin çevre dokularının sağlığının korunması için ağız hijyeni eğitimi konusunda aktif rol oynaması gerekmektedir.

 

2012 yılı verilerine göre ülkemizde dişhekimi başınan düşen nüfus ortalama 3.059 kişidir. Coğrafi dağılımda sorun olmadığı varsayılırsa bu sayı gelişmiş ülkelerdeki ortalamaya yakındır. Yani bugün Türkiye’de dişhekimi ihtiyacı teorik olarak yoktur. Nüfus artış oranları göz önüne alındığında önümüzdeki on yıllık dönemde de olmayacağı aşikardır. Dolayısıyla yeterli akademik personeli olmayan yeni dişhekimliği fakülteleri açılması ve dişhekimliği teoriği ve pratiğini eksik alarak buradan gizli işsiz dişhekimi mezun etmek yerine mevcut fakültelerin kontenjanları düşürülmeli hatta bazı fakültelerin kapatılması dahi düşünülmelidir. 

 

Kasım ayının ilk haftası basında yer alan haberlerden SGK’nın bazı sağlık hizmetlerine sınırlama getireceğini öğrendik. Temel teminat paketinin yenilenmesi ve gözden geçirilmesi kapsamında ağız-diş ve göz tedavilerinin genel sağlık sigortası dışına çıkarılabileceği, teminat paketinden çıkarılan tedavi ve ilaçlar için “tamamlayıcı sigorta”nın devreye gireceği haberin özeti olarak okunabilir. Sağlık harcamalarının azaltılması, tedavilerinin gecikmesi veya yapılmaması mortaliteye neden olmayan hastalıkların kişisel sorumluluk eksikliğine dayandırılarak teminat dışında bırakılması sağlık kültürünün yerleştiği ve koruyucu sağlık uygulamalarının yaygın ve ulaşılabilir olduğu ideal durumlarda elbette mantıklı bir yol olabilir. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi diş fırçası ve macunu kullanımının yetersizliği, dişhekimine başvuru sıklığının azlığı, sağlık eğitiminin kampanyalar yoluyla kesintili olarak yapılmaya çalışılması dolayısıyla konuyla ilgili toplumsal bilincin oluşamamasının sonucu ortaya çıkan tablonun faturası bütünüyle vatandaşa çıkarılmamalıdır. Resmi olarak açıklanmış, meslek örgütlerine ulaşmış kesin bir bilgi olmamakla beraber böyle bir düzenlemenin yapılacak olması halkın sağlık hakkını kullanmasında yeni bir engel olacaktır ve maalesef iş bununla da sınırlı kalmayacaktır. Bunun kamuda çalışan dişhekimlerine de yansıması olacaktır. Son yıllarda devlet tarafından hızla açılan ağız ve diş hastaneleri, merkezleri, burada istihdam edilen dişhekimleri, diğer sağlık çalışanları ne olacaktır? Nasıl ve hangi statüde çalışmaya devam edeceklerdir? Ya da çalışmaya devam edebilecekler midir?

Ağız ve diş sağlığı göstergeleri ile ilgili olumsuz tablonun yanısıra sağlık hizmet sunucularının da çalışma koşulları konusunda pekçok sorun yaşanmaktadır. Kamuda çalışan dişhekimleri “performans” adı altında bilimsel verilerle açıklanması zor sürelerde muayene ve tedavilerini gerçekleştirerek her geçen gün artan poliklinik sayılarıyla kamu hastane yöneticilerinin karnelerinin başarı notunu yükseltmeye zorlanmaktadır. Yetersiz yardımcı sağlık personeli ile kısıtlı sürede maksimum iş üretmeye zorlanan dişhekimleri çoğu zaman hasta ile karşı karşıya kalmakta ve sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiili saldırıların çoğunun temelinde bu sağlıksız çalışma koşulları yatmaktadır.

Kamuda yaşanan bir diğer olumsuzluk da sözleşmeli çalışmanın ardından gündeme getirilen taşeronlaşmadır. İş güvencesinden yoksun, sosyal ve özlük hakların sınırlı olduğu sağlıktaki taşeronlaşma olgusu başlangıçta güvenlik ve yemek hizmetleri ile başlamış, hemşire, radyoloji teknisyeni, laborant, tıbbi sekreterlik, hasta bakıcılığı ile devam ederek bugün doktor ve dişhekimlerine kadar uzanmıştır. TDB ve Dişhekimleri Odalarının diğer sağlık meslek örgütleri ve sendikaların katılımıyla 5 Kasım’da yapılan basın açıklamasından sonra Kütahya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde dişhekimliği hizmetlerinin taşeron eliyle verilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından  açılan ihale iptal edildi. İhale gerçekleşmiş olsaydı kamuya ait bir sağlık kuruluşunda dişhekimleri taşeron usulüyle çalıştırılacaktı. Yani çalışma hayatındaki kölelik düzeni, son 10 yıldır hayatımızın her alanına "taşeronlaşma" adıyla gerçekleştirilirken sıra hekimlere ve dişhekimlerine gelmişti. Yaklaşık on yıl önce, Anayasa’nın açık hükmüne rağmen Denizli Devlet Hastanesi’nde denenen ve iptal edilen taşeronlaşma bugün dişhekimlerinin de gündemine getirilmiştir. Kamusal olarak sağlık hizmeti sunmak asli ve sürekli görevleri arasında olan devlet, tüm sağlık çalışanlarını iş güvencesi, insanca yaşamalarını sağlayacak gelir ve özlük haklarından mahrum etmeden çalışmalarını teminat altına almalıdır diyoruz. İhalenin iptal edilmiş olmasının bu girişimin tekrar edilmeyeceği anlamına gelmediğini çok iyi biliyor ve konun takipçisi olacağımızı bir kez daha duyuruyoruz.

Ağız ve Diş sağlığı hizmet sunucularının hala önemli bir kısmı, çoğunlukla muayenehanelerde olmak üzere özel ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan poliklinik ve merkezlerde çalışmaktadır. Bir sağlık kuruluşunun açılması ve faaliyete geçmesi ciddi yatırımlar gerektirmekte, teknolojinin sürekli değişmesi, yeni malzemelerin kullanıma girmesi, muayenehane dişhekimliğinin, sayıları gittikçe artan büyük sağlık kuruluşları karşısında ve yaratılan haksız rekabet koşullarında ekonomik olarak ayakta kalmasını zorlaştırmaktadır. Her geçen gün muayenehaneler kapanmakta, dişhekimleri kamuda ya da özelde özlük hakları açısından sorunlu koşullarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Dişhekimleri mezun sayısının her yıl artması nedeniyle de düşük ücretlerle çalışmakta, ucuz işgücü olarak çalışma hayatına atılmaktadırlar.

 

Ağustos ayında ev sahipliğini Türk Dişhekimleri Birliği’nin üstlendiği FDI 2013 Dünya Dişhekimliği Kongresi sonrasında, Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner YÜCEL, Dünya Dişhekimleri Birliği  Başkanı (FDI) Orlando Monteiro da SILVA ile birlikte düzenlediği basın toplantısında İstanbul Deklarasyonu’nu imzaladı.

 

Deklarasyonda; diş çürükleri ve dişeti hastalıklarının toplumun %90’ını etkilemekte olduğu, ağız kanserinin en sık görülen sekizinci kanser tipi olduğu ve dünya genelinde yılda yaklaşık olarak 400,000 ile 700,000 ölümden sorumlu tutulduğu, bulaşıcı olmayan hastalıklar (kardiyovasküler, diyabet, kanser ve solunum yolu hastalıkları) ve ağız hastalıklarının aynı risk faktörlerini (sağlıksız beslenme, tütün ve alkolün zararlı kullanımı) paylaştığı dolayısıyla dental profesyoneller ve genel tıp profesyonelleri arasında multidisipliner ve gelişmiş işbirliği yaklaşımına artan bir ihtiyaç bulunduğu vurgulandı. Deklarasyon Dünya Dişhekimleri Birliği’nin ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir bileşeni olarak tanınması ve bu konudaki güçlendirilmiş işbirliği yaklaşımının global ve ulusal politikalar geliştirilerek desteklenmesi çağrısıyla son buluyor.

Bu önemli deklarasyon ile dişhekimliği mesleğinin önemi global ölçekte kabul edilmiş oldu. Umarız sağlık politikalarını belirleyen siyasi irade bu çağrıya kulak verir ve sağlık meslek örgütleri ile en azından bu konuda işbirliği yapmanın gerekliliğine inanır.

Bilimsel dişhekimliğinin 105. yılını kutlarken ne yazık ki ülkemizde ne ağız ve diş sağlığı göstergelerinde bir iyileşmenin olduğunu ne de bu hizmete ulaşabilmenin önündeki engellerin kaldırıldığını söyleyebiliriz. Toplumun ağız diş sağlığında gerçek anlamda düzelme, dişhekimlerinin özelde ve kamuda emeklerinin karşılığını alabildiği insanca çalışma ve yaşama taleplerimizin karşılanması ne yazık ki yine bir başka bahara kalıyor. Biz yine de meslek örgütümüzde hep bir arada, bilimsel doğruların ışığında, insandan ve emekten yana mücadeleye umudumuzu yitirmeden devam demekte ısrar edeceğiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Emel Eroğlu

BDO Yönetim Kurulu Adına, Başkan 

Diğer İlişkili Sayfalar
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN
KURULUŞUNDAN BUGÜNE TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ VE ODALARI
KURULUŞUNDAN BUGÜNE TDB VE ODALARI
VERGİDE ADALET İSTİYORUZ
TIBBİ ATIK BEYAN KLAVUZU
ELEKTRONİK BELGELERDE KAREKOD UYGULAMA ZORUNLULUĞU
MBYS Hakkında
Tıbbi Atık Beyan Klavuzu
SİNA SİSTEMİNE İSİM BİLDİRİLMESİ
ACIMIZ BÜYÜK...
OLAĞANÜSTÜ HALDE KAMU GÖREVLİLERİ VE ÖĞRENİM GÖRENLERİN DURUMUNA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR
DEPREM BÖLGESİNDE ÇALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER YAPILDI
ACIMIZ TARİFSİZ...
MBYS'DE BİR İPTAL KARARI DAHA...
BDO BÜLTEN 56. SAYI
BASIN AÇIKLAMASI
BASIN AÇIKLAMASI
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI İLE İLGİLİ YASA TEKLİFİ
29 MAYIS ANKARA BEYAZ MİTİNG
29 MAYIS ANKARA BEYAZ MİTİNG
Duyuru
KAHVALTI
TIBBİ ATIK BEYAN KLAVUZU
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI İLE PROTOKOL İMZALADIK
BASIN AÇIKLAMASI
ATATÜRK ANITINA YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUZ!
EMEK BİZİM SÖZ BİZİM, SAĞLIK HAKKI HEPİMİZİN
8 ŞUBAT 2022 SALI GÜNÜ "G(ö)REV`DEYİZ...
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.
29 EKİM KUTLU OLSUN
DÜNYA KUDUZ GÜNÜ
BDO BÜLTEN 51. SAYI
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE; BORÇ YAPILANDIRMA BAŞVURU VE ÖDEME SÜRESİ UZATILDI
ÖNCE RANDEVU VERİLDİ, SONRA SARNEVULAR İPTAL EDİLDİ...
AİDAT BORÇLARINDA YAPILANDIRMA
VEFAT
Çalışma İzin Görev Belgesinin Süresi Uzatıldı
1 Mayıs
VEFAT
Sağlık Personeli Aşı Programı
MBYS "Merkezi Bilgi Yönetim Sistemi"
Vefat
VERBİS KAYIT SÜRESİ UZATILDI
VERBİS`E KAYIT VE BİLDİRİM UYGULAMA VİDEOSU HAZIRLANDI
TIBBİ ATIK BEYAN KLAVUZU
MBYS "Sağlık Verilerinin Paylaşılma Sınırları"
COVİD-19 AŞI PLANLAMASI
Covid-19 Nedeniyle Vazife Malullüğü
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE VERİ SORUMLULARI SİCİLİNE KAYIT
ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
COVİD-19 SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN MESLEK HASTALIĞIDIR
Sokağa Çıkma Kısıtlamalarında Hastalar İçin Dilekçe Örneği
Sağlık Emek ve Meslek Örgütlerinden Ortak Açıklama: COVID-19 SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEK HASTALIĞIDIR
BASIN AÇIKLAMASI
MNG KARGO ve YURTİÇİ KARGO İLE TAŞIMA SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Bursa Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararları
#TTBninyanındayız
Yapı Kayıt Belgesi
MBYS ‘Sağlık Verilerinin Paylaşılma Sınırları`
2018-2020 17. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU
HASTA KABULÜ, MUAYENESİ VE TEDAVİSİNDE DİKKAT EDECEKLERİMİZ
HALK BANKASINDAN MUAYENEHANELERE KREDİ
BASINA VE KAMUOYUNA
DİŞ HEKİMLİĞİNDE ACİL UYGULAMALAR GÜNCELLENDİ
DİŞHEKİMLİĞİNDE MASKE, KORUYUCU GÖZLÜK VE YÜZ SİPERLİĞİ KULLANIMI
KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN TEMİNİ
COVID-19 SALGINI NEDENİYLE KLİNİKLERDE UYULMASI GEREKEN DENTAL İŞLEMLER PROSEDÜRÜ
HALİS PETROL TURİZM TİC. A.Ş. “BP TAŞITMATİK” İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
TDB 2020 YILI MUAYENE VE TEDAVİ ÜCRET TARİFESİ BELİRLENDİ
Tıbbi Atık Yönetim Planı
6. ULUSAL GÜNCEL YAKLAŞIMLAR SEMPOZYUMU
ULUSAL ATIK TAŞIMA FORMU ve TIBBİ ATIK BEYANI
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ YAYIMLANDI
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
ULUSAL ATIK TAŞIMA FORMU ve TIBBİ ATIK BEYANI
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi
BDO 16. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.
‘AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI GENEL SAĞLIĞIN AYRILMAZ PARÇASIDIR’ KONULU AFİŞ YARIŞMASI
YÖNETMELİK’LE İLGİLİ DANIŞTAY KARARI YAYINLANDI
YÖNETMELİĞİN YAPTIRIM UYGULAMA TARİHİ 01.06.2016 TARİHİNE KADAR UZATILDI
ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI
YENİ NESİL YAZAR KASA POS KULLANIMI HAKKINDA
YÖNETMELİĞİN YAPTIRIM UYGULAMA TARİHİ 01.01.2016 TARİHİNE KADAR UZATILDI
TAEK HAKKINDA DUYURU
DAVA SONUCU
Eniyihekim.com Hakkında
BASIN AÇIKLAMASI
Sağlık Verilerinin Paylaşılması
AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ SUNULAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA TDB HUKUK BÜROSUNUN DEĞERLENDİRMESİ
TIBBİ ATIK HAKKINDAKİ DUYURU
Muayenehaneler İşyeri Yeri Açma Ruhsatı Almak Zorunda Olmaktan Çıkartıldı
PERİYODİK KONTROL İÇİN TEKLİF VEREN FİRMALAR
TIBBİ ATIKLAR HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU
DİŞHEKİMLERİ STRATEJİK PERSONEL KAPSAMINDAN ÇIKARTILDI
MUAYENEHANE AÇMAK İÇİN BELEDİYELERE ARTIK BAŞVURULMAYACAK
BURSA H TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMUNA SÖZLEŞMELİ DİŞHEKİMİ ALIMI YAPILACAKTIR
HALİS PETROL TURİZM TİC. A.Ş. “BP TAŞITMATİK” İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
"SOKAKTA HAYAT VAR" TEMALI ADO 2. ÖYKÜ YARIŞMASI
GÜNCEL YAKLAŞIMLAR SEMPOZYUMU
OLAĞANÜSTÜ BAŞKANLAR TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ SUNULAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYINLANDI.
ÖNEMLİ DUYURU
BURFAŞ SOSYAL KART
MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ İÇİN 14 OCAK'TA ANKARADAYIZ
2015 YILI AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MUAYENE VE TEDAVİ ÜCRET TARİFESİ BELİRLENDİ
ÜÇLÜ REÇETELER
BASIN AÇIKLAMASI
TİYATRO GÖSTERİSİ
22 KASIM 2014 DİŞLHEKİMLİĞİ GÜNÜ AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI
MERS CoV ve EBOLA VİRÜS HASTALIĞI
HASTA HAKLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
BASIN AÇIKLAMASI
Ağız Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik Taslağı
TDB Olağanüstü Başkanlar Toplantısı Sonuç Bildirgesi
24. ULUDAĞ SEMPOZYUMU
TORBA YASA VE ODA AİDATLARI
KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER BASIN AÇIKLAMASI
UYGUNLUK BELGESİ
FUTBOL TURNUVASI
ÖZEL SAĞLIK SİGORTALILARINA YÖNELİK AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MUAYENE VE TEDAVİ HİZMETLERİNİN VERİLEBİLMESİ İLE İLGİLİ DUYURU
TAŞERON ÖLÜMDÜR YASAKLANSIN!
NAZIM HİKMET ANMA ETKİNLİĞİ
SOMA'DAKİ MADEN FACİASI
Bursa Dişhekimleri Odası İleri İmplant Cerrahisi Kursu
BURSA DİŞHEKİMLERİ ODASI ÜYELERİNİN İŞYERLERİNDE BULUNAN BASINÇLI KAP ve KALDIRMA MAKİNALARININ PERİYODİK KONTROLLERİ İÇİN GÖREVLENDİRME SÖZLEŞMESİ
Kader Değil, İş Cinayeti… Sorumlular Hesap Vermeli
TÜRK-YUNAN DOSTLUK KONSERİ
EN DÜŞÜK FATURA KURALI DURDURULDU!
27 NİSAN 2014 KAHVALTI
BURSA E TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU SÖZLEŞMELİ DİŞHEKİMİ ARIYOR
Bursa Dişhekimleri Odası 15. Olağan Genel Kurulu ve Seçimler Yapıldı
"SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR" Başlıklı Basın Açıklaması
ANKARA DİŞHEKİMLERİ ODASI ÖYKÜ YARIŞMASI
TDB İLE PETROL OFİSİ ARASINDA SÖZLEŞME
6331 SAYILI YASA GEREĞİNCE HİZMET ALINABİLECEK OSGB FİRMALARININ LİSTESİ
01.01.2014 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER
MUAYENEHANEDE SAĞLIK VE GÜVENLİK HİZMETLERİNE AYDA 14,5 LİRA DESTEK GELDİ
BURSA AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ'NDEN "ÖĞRENCİ EVİ" AÇIKLAMASI
TİTUBB’A KAYIT
SAĞLIKTA REKLAM YASAKTIR!
TAŞERONDAN HİZMET ALMA İHALESİ İPTAL EDİLDİ
Sağlık Meslek Örgütlerinden Ortak Açıklama
Modern Kölelik : Taşeronlaşma
Ortodontik Tedavilerde Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemesi